Profesionalni vozac
17
јул

Starosna granica za sticanje C kategorije

Da li treba spustiti starosnu granicu za sticanje C kategorije?

Minimalna starosna granica za vozače kamiona i dalje iznosi 21 godinu u pet zemalja Evropske unije, dok za većinu uloga vozača autobusa i turističkih autobusa širom EU iznosi između 21 i 24 godine, što predstavlja ogromnu prepreku za maturante koji bi hteli da nakon srednje škole postanu profesionalni vozači.

Na tribini u organizaciji Sektora za drumski saobraćaj Unije poslodavaca Srbije, izneto je da je Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo policije dobilo predlog da se sticanje licence za profesionalne vozače spusti na starosnu granicu od 18 godina, ali se još nije o tome raspravljano u Skupštini.

Prema rečima dipl. eng. saobraćaja i vlasnika pretuzeća LTC Stanković, Zorana Stankovića, taj predlog je od izuzetne važnosti za razvoj branše profesionalnih vozača.
“Potpuno podržavam spuštanje starosne granice na 18 godina, jer u toj pauzi koja sada postoji, mladi ljudi koji bi postali vozači ulaze u druge branše gde mahom i ostaju.”
Što se bezbednosti tiče, Stanković naglašava da nema razloga za sumnju u mlade vozače, jer je i sam sa devetnaest godina vozio autobus na redovnoj liniji nakon što je sa šesnaest godina stekao vozačku dozvolu u srednjoj saobraćajnoj školi.