Ubrzavanje-transporta
08
Apr

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA USVOJILO PREPORUKE PUMED-A ZA UBRZAVANJE TRANSPORTA

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji kreiralo onlajn bazu podataka o međunarodnom prevozu tereta i putnika u okviru koje je dostupna pretraga vozila, prevoznika koji poseduju važeću licencu za obavljanje javnog prevoza, kao i bazu podataka o pojedinačnim i CEMT dozvolama.

Jedna od predloženih mera koje je PU „Međunarodni transport“ uputilo državnim institucijama jeste i uvezivanje baze podataka tri ključna ministarstva i to Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva finansija-Uprave carina. Uvezivanjem baza i stalnim automatskim upitima, izbaciće se potreba stalnih birokratskih obaveza sa donošenjem dokaza u papiru (registracija vozila u MGSI, dokaz vlasništva, dokaz prelaska granice, dokaz korišćenja dozvola uz davanje carinskih dokumenata, ovlašćenja predstavnika prevoznika itd.).

Onlajn baza podataka o međunarodnom prevozu tereta je prvi korak ka uvezivanju podataka i digitalizaciji poslovanja, te Udruženje očekuje da će se u narednom periodu uspostaviti povezivanje i digitalna razmena podataka MGSI i MUP.

Link ka bazi:
https://www.mgsi.gov.rs/cir/podaci-o-medjunarodnom-transportu-putnika-i-tereta